Memindai Wajah Belanda di Madurodam

Madurodam

Memindai –    pindai : melihat dengan bersungguh-sungguh, memandangi, memerhatikan (Kamus Dewan Edisi Keempat, mms 1210)

Mimpi semasa kecil ketika melihat kalender bergambar Madurodam akhirnya menjadi kenyataan walaupun setelah berpuluh-puluh tahun lamanya. Madurodam yang terletak di Denhaag, Belanda menjadi impian kanak-kanak seluruh dunia untuk melihatnya. Jangan bayangkan taman mini ini seperti Taman Mini di Melaka suatu ketika dahulu.

Madurodam4Madurodam ini betul-betul taman mini yang berskala 1:25 (25 kali lebih kecil daripada yang aslinya). Perjalanan kereta api dari Stesen Sentral Amsterdam ke Stesen Sentral Denhaag selama satu jam dengan harga tiket 9.6 euro. Kamudian naik trem no.14 ke perhentian Madurodam. Arkitek taman mini ini ialah Siebe Jan Bouma, seorang ahli perencanaan pembangunan kota yang terkenal di Belanda. Pelawat dapat melawat banguanan mini dengan ruang berjalan kaki kira-kira 1.5 meter.

Madurodam22Tiket untuk masuk ke taman ini ini berharga 9 euro untuk dewasa dan 6 euro untuk kanak-kanak. Semua bangunan terkenal di Belanda terdapat di dalamnya dan yang paling menaraik ialah terdapat pesawat MAS di Lapangan Terbang Antarabangsa Schipol , jambatan kereta api Dordrecht yang naik turun, jambatan Rotterdam, saluran di Amsterdam dan banyak lagi. Madurodam merupakan kebanggaan Belanda dan tempat yang paling baik bagi pelawat yang tidak mempunyai masa yang banyak untuk melihat seluruh negeri Belanda. Kira-kira 10 juta lebih pengunjung telah melawatnya sejak didirikan pada tahun 1952.Madurodam3

Sebenarnya taman ini merupakan hasil karya JML Maduro untuk memperingati anaknya Goerge Maduro yang telah meninggal dunia di Kem Dachau setelah ditangkap oleh tentera Nazi Jerman semasa perang dunia ke-2. Daripada peristiwa ini, orang tua George ingin mendirikan bangunan untuk memperingatinya.

Madurodam6Kerajaan Belanda juga mengambil perhatian tentang pembangunan taman mini ini dan Ratu Beatrix telah dilantik menjadi Datuk Bandar kota mini yang antara lain tugasnya adalah untuk hadir dalam setiap upacara rasmi penerimaan model baru sehingga tahun 1980 sebelum beliau menjadi Raja Belanda. Kini, Datuk Bandar Madurodam dipilih daripada ‘Madurodam’s Youth City Council’ yang terdiri daripada 22 sekolah rendah di Denhaag setiap tahun sejak 1980.Madurodam25

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s