LANGGAR II oleh Najah Asri

Kg Langgar II

3 Mei, 1964. Di sinilah tempat kelahiranku. Mok lahirkan 10 dari 11 orang anak2nya di ruumah. (Adik bongsu kami, anak mok ke sebelas, dilahirkan di hospital) Maka itu, yang tercatit di surat beranakku, ialah Kg Langgar. Nama Najah ini diambil sempena kemenangan aboh di pilihanraya tahun 1964. Menurut cerita aboh, arwah Ustaz Zulkifli Muhammad, sempat melawat mok yang baru melahirkan saya sebelum pulang ke Perak, selepas keputusan pilihanraya diumumkan. Tapi yang hairannya di surat beranak saya, tertulis pekerjaan ayah sebagai : Menteri Besar Kelantan. Mungkin kelahiran saya didaftarkan lewat atau sudah diketahui ramai yang aboh akan menjadi MB slps menang pilihanraya.

Rumah yang diduki aboh dan keluarga, melalui jalan sebelah SK Kg Langgar. Teringat cerita arwah ibu saudara kami, Allahyarhamah Khadijah Binti Sheikh Junid, yang kami semua panggil mama. Mama mengajar di sekolah ini. Mama pernah cerita, dia mengajar mengeja dengan huruf jawi. Dengan alat bantuan mengajar (gambar sebuah tilam), mama mengajar; “ta… ya… lam… mim…, sebutannya apa murid2?” Jawab muridnya; “lembek”. (lembek ini bahasa dialek Kelantan, maknanya tilam) Hahaha saya akan ketawa suka hati, walaupun mama kerap ulang cerita ini. Saya yang belum pun bersekolah tadika ketika itu, rasanya tak sabar nak bersekolah.

Sekolah ini terletak berhadapan dengan Hotel Renaissance. Tapi tak ramai yang tahu di situ ada hotel 5 bintang ini. Ada pernah seorang sahabat bercerita, yang dia menaiki kereta sewa (teksi) dari Pasir Putih dan meminta pemandu teksi menurunkannya di hotel tersebut. Pemandu itu meminta sahabat memberitahunya apabila sudah hampir sampai, kerana dia tidak tahu di mana Hotel Renaissance itu. Apabila sampai, pemandu itu pun berkata : “Oh, nak turun di Billion ko?”

Sebut nama Billion, rasanya semua orang Kelantan tahu. Di sini, tedapat 3 bangunan, satu bangunan, namanya Kota Sri Mutiara, sebuah kompleks membeli belah dan pejabat kerajaan untuk daftar niaga. Di sebelah kiri bangunan ini, terdapat sebuah kondominium dan di sebelah kanannya terdapat bangunan Hotel Renaissance itu. Tapi tak ramai tahu nama Kota Sri Mutiara ini, yang terletaknya pasaraya Billion ini . Nama Billion juga yang dikenali. Hebat pengaruh nama ini.

Berbalik kepada cerita langgar II. Rumahnya di belakang bangunan yang ada kedai Watson dan 7 eleven. Lebih tepatnya, di belakang perumahan teres 2 tingkat SBJ. Di kawasan rumah inilah tempatnya pengusaha rempah langgar yang tersohor itu. Saya biasanya ke sini apabila ada kakak2 yang mengirim rempah khuzi atau kerutuk yang sedap.

Walaupun kami kemudiannya berpindah ke rumah MB di JKR 10, Kg Sireh, kami kerap ke Kg Langgar karana arwah mama tinggal di sana. Kalau cuti2 sekolah, kami yang kecil2 ini suka ke rumah mama kerana anak2 mama sebaya dengan saya dan adik. Anak sulong mama, Dr Nida Salahudin, membuka klinik di Wakaf Baru. Anak ke dua mama, yang muda 5 bulan dari umur saya, Dr Zulkifli Salahudin, ketua jabatan ENT di Hospital Raja Perempuan Zainab II. Seperti arwah mok, mama suka bercerita dan diselang selikan dengan nyanyian. Mok kami sentiasa sibuk, berkempen di sana sini. Maka mama lah pengganti mok kami ketika itu.

Mok kami merupakan anak sulong dari 15 orang adik beradiknya, hasil perkahwinan arwah datuk kami, Allahyarham Sheikh Junid Thola dengan 3 orang isteri. Isteri pertamanya, Sariah, ibu kepada mok. Kemudian datuk kami mengahwini Siti Hajar, adik kepada Sariah, setelah nenek kami meninggal dunia. Dengan Pan Hajar (kami panggil Pan, yang bermaksud nenek), kami ada 10 orang ibu dan bapa saudara yang sangat kami kasihi. Dengan isteri ke tiga, datuk kami memperolehi 4 orang anak. Setelah arwah datuk meninggal, ke empat2 adik mok dari isteri ketiga datuk dipelihara oleh keluarga sebelah keluarga mak mereka di Chemor. Maka itulah tak banyak kenangan kami bersama mereka.

Mok sayangkan adik2nya. Kalau boleh, semua mok nak ambil pelihara. Sebenarnya seawal baru kahwin lagi mok dah ambil seorang atau dua adik2 untuk tinggal dengan mok (sewaktu mok di Semanggol). Setelah berpindah di Kelantan, hanya setelah bepindah di Langgar II, lebih ramai adik2 mok datang tinggal bersama kami. Maka tak heranlah apabila 5 orang adik2 mok; mama, pakcik Parok, Mok Ne, Mok Neng dan Poksu Kail, mengikuti jejak mok, berkahwin dengan orang Kelantan.

Mok Nab yang membekalkan daging 3 kali seminggu ke rumah kami, kemudiannya berniaga sambal daging. Sambal dagingnya di antara sambal daging yang terkenal di Kg Langgar. Setelah Mok Nab meninggal dunia, perniagaan ini diambil alih oleh anaknya, Rahimah. Kawasan memproses sambal daging Rahimah (Mok Nab) – [jenama sambal dagingnya], bersih. Tidak hanya kawasan proses sambal, dalam rumah Rahimah ini pun bersih dan kemas, hatta tandasnya juga bersih. Bagi saya, bersih tandas, bersihlah makanan yang dia sediakan untuk kita. Saya memang suka buat ‘spot check’ kawasan sebelum membeli. Susah juga jadi pelanggan yang ‘payoh bbaso’ (cerewet) macam sayan ni, kan?

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s