BAGAS SANGKAR (2)

Oleh Najah Asri

Bagas Sangkar (BS) ni aboh beli dari keluarga mat saleh yg berasal dari negara Australia. Mereka menjualnya kerana hendak pulang ke tanah air sendiri. BS katanya dibina dari zaman British menjajah lagi.

Ada banyak tempat letak kereta, di bahagian depan dan di tepi sebelah barat rumah. Kemudian ada lagi garaj tambahan untuk 6 buah kereta. Jadi, garaj tertutp boleh menampung 8 buah kereta besar dan 2 buah kereta boleh di parkir di garaj terbuka di hadapan.

Tiga garaj tertutup di sebelah barat rumah (garaj ini tidak bersambung dengan rumah induk), aboh ubahsuai menjadikannya rumah untuk pemandu aboh, yang sudah bekeluarga. Garaj tersebut bertukar menjadi sebuah pavilion, yang mempunyai 2 kamar tidur, ruang tamu, kamar mandi dan dapur. Garaj yang tertutup di tepi rumah sblh barat, aboh tambah atap, menjadikannya muat untuk 4 buah kereta. Manakala parkir tebuka, aboh jadikan ruang tambahan untuk membaca akhbar (lihat gambar Moni dengan basikal di atas).

Di hadapan BS, ada taman yang tuan asalnya dijadikan tempat bermain golf. Terdapat beberapa lubang golf di situ. Kawasan itu aboh ubahsuai menjadi ruang tamu tambahan dan ruang pejabat aboh.

ut moni

Mok suka berkebun. Di sebelah barat BS, terdapat dua pokok rambutan dan 3 pokok mangga harum manis. Dari Cik Timoh, saya dapat tahu bahawa kayu pokok rambutan sgt baik untuk memasak kerana kayunya akan menjadi bara yang baik. Buah mangga pula, mok akan peram dalam tong beras, supaya masaknya ranum dan manis dan akan dihadiahkan kpd tetamu2 yg datang dan kawan2 juga saudara mara. Mangganya besar-besar. Dua atau 3 biji buah mangga sudah penuh beg plastik ‘grokrak’. Anak2 dan cucu2 suka panjat pokok mangga yang tidak tinggi.

Di sebelah timur BS, di belakang balasoh, mok taman berbagai jenis tanaman dan sayuran. Ada pokok cili, pokok gajus dan pokok2 ulam, khusus untuk makan dengan budu atau sambal tempoyak, kegemaran mok.

Mok juga suka pelihara haiwan. Ada ayam, itik dan merpati di BS. Itik serati dan ayam dipeilhara, khusus untuk makan nasi2 yang tak habis. Jika nasi tidak berlebihan, Cik Min dah sediakan dedak. Reban ayam dan itik dibina di bhgn belakang rumah. Reban sentiasa bersih kerana kedudukannya bersebelahan dengan dapur kayu Chef Cik Timoh, belakang tingkap bilik Cik Timoh dan Cik Min. Di sebelah pagar, rumah jiran, terdapat kolam mandi. Mok akan pastikan reban dibersihkan setiap hari untuk meengelakkan pencemaran udara.

Merpati pula adalah peliharaan aboh. Tiap pagi aboh akan taburkan makanan burung dari ruang membaca akhbar.

Semua aktiviti ini dilakukan aboh dan mok setelah mereka pencen dari kesibukkan berpolitik.

Pernah tanya mok, “kenapa guna sangkar? kan rumah ini besar.?”. Mok kata sangkar ini simbolik. Rumah yang kamar tidurnya banyak, diibaratkan spt sangkar merpati. Sesiapa saja boleh menginap, waima sekejap, mahupun berbulan2. Dan anak2 bebas utk tinggal di sini apabila dah kahwin atau pun mahu tinggal di rumah sendiri

Bagas Sangkar ini ada 10 kamar tidur dan 7 kamar mandi.. Asalnya 9, tapi aboh tambah satu bilik tidur dan bilik air di atas, yg dulunya sebuah beranda besar. Untuk ke bilik tambahan ini, kenalah melalui kamar utama.

Walaupun jumlah kamar tidur ini banyak tetapi tiap bilik dipenuhi tak kurang dari 3 orang penghuni. Adik beradik kami cuma 9 orang. Dua tinggal jauh, di London (sulung, menetap) dan di Kaherah(ke dua, belajar). Namun, penghuni di bagas ini ramai, dengan kehadiran saudara2 sepupu kami di sebelah emak dan 2 orang pembantu Chef Cik Timoh. Cik Min dan Chef Cik Timoh ada seorang anak perempuan yang sebaya dengan saya, juga tidur bersama2 kami di atas.

Di tingkat bawah ada 2 kamar tamu yang dikosongkan, khusus untuk tetamu2 datang dan pergi. Majoriti tetamu kami datangnya dari negara Indonesia. Ada juga yang dari Jeddah dan Madinah. Bahkan Dr. Fatmah Az Zahra pun pernah menginap, waktu mula2 datang ke Malaysia slps kahwin dulu.

Tugasan saya setiap kali ada tetamu ialah menjadi ‘flower’ girl – ala2 cute girl yg bagi bunga pada tetamu kehormat di upacara2 penting, gitu. Tugasan yang paling saya suka ialah menjadi ‘tourist guide’ – melayan tetamu untuk berwisata di sekeliling bandar ibukota hingga ke Genting Highland dan Melaka.

Hampir setiap hujung minggu, aboh akan menjemput ustaz ke rumah, untuk buat usrah. Seawal lepas subuh, mok dah sibuk dgn Cik Min ke pasar borong Selayang. Pulang sj mok, anak2 semua diwajibkan menolong di dapur. Kerja saya – tolong Cik Min perah nyiur, guna kapitan nyiur, yg diperbuat daripada kayu chengal, yang mana nyiur yg sudah dimesin akan di masukkan ke dlm bekas rotan, dan di kapitkan di antara kayu kapitan nyiur. Tugas saya ialah duduk di hujung kapitan tersebut. Meriahkan?

Bagas Sangkar sentiasa sibuk. Setiap kali masak nasi, Cik Timoh akan menyukat beras sebanyak 3 cupak (empat tin susu sama dengan satu cupak). Ya, Cik Timoh menggunakan cupak untuk menyukat beras!. Tong gas, jika digunakan sepenuhnya, hanya cukup bertahan selama 3 hari sahaja!. Maka itu, Cik Timoh lebih suka menggunakan dapur kayu. Kayu untuk memasak dibeli dari kilang ‘sawmill’ di Kepong. Tiap petang, Cik Min akan mengerat2 kayu untuk bahan bakar.

(Cerita Bagas sangkar ini terlalu banyak. Nantilah dilain kali Ajah akan sambung lagi.)

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s